Dashboardlampjes

Nieuw rijbewijs op zak? dit moet je weten over dashboardlampjes!

Gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs! Dit is een enorme mijlpaal en het begin van een nieuw hoofdstuk vol vrijheid en avontuur. Maar met deze nieuwe vrijheid komt ook een nieuwe verantwoordelijkheid, vooral als het gaat om het begrijpen van je auto. Een van de eerste dingen waar je mee te maken krijgt, zijn de waarschuwingslampjes op je dashboard. Het is cruciaal om te weten wat deze lampjes betekenen en hoe je moet reageren. Hier zijn vijf belangrijke dashboardlampjes die je volgens Rijschool Hero Den Haag zeker moet kennen.

1. Motorstoringlampje (Check Engine)

Dit lampje ziet eruit als een motor en kan variëren in kleur van geel tot rood. Het licht op wanneer er een probleem is met de motor of met het emissiesysteem van de auto. De oorzaken kunnen variëren van een losse benzinedop tot een ernstige motorstoring. Als dit lampje gaat branden, is het belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen door een professional. Rijden met een constant brandend motorstoringlampje kan leiden tot grotere, duurdere problemen.

2. Oliedruklampje

Dit lampje, vaak weergegeven als een olielamp, waarschuwt je wanneer de oliedruk te laag is. Dit kan wijzen op een lek, een defecte oliepomp of onvoldoende olie in het systeem. Het is essentieel om je auto onmiddellijk uit te zetten en de oliepeil te controleren met de peilstok. Rijden met lage oliedruk kan ernstige motorschade veroorzaken, dus negeer dit lampje niet.

3. Koelvloeistoftemperatuurlampje

Dit lampje lijkt op een thermometer die ondergedompeld is in vloeistof en licht op wanneer de motor oververhit raakt. Dit kan gebeuren als je koelvloeistofniveau te laag is, als er een lek is in het koelsysteem, of als de radiatorventilator defect is. Als dit lampje brandt, stop dan zo snel mogelijk veilig en zet de motor af om oververhitting te voorkomen. Controleer, zodra de motor is afgekoeld, het koelvloeistofniveau en vul indien nodig bij.

4. Accuwaarschuwingslampje

Dit lampje, vaak weergegeven als een batterijsymbool, waarschuwt je wanneer er een probleem is met het oplaadsysteem van de auto, en niet per se met de accu zelf. Dit kan duiden op een falende dynamo, losse of gecorrodeerde accukabels, of een defecte accu. Als dit lampje brandt terwijl je rijdt, is het belangrijk om je auto zo snel mogelijk te laten controleren, omdat de auto elk moment kan uitvallen.

5. Remsysteemwaarschuwingslampje

Dit kritieke lampje, vaak weergegeven als een cirkel met uitroepteken of de tekst 'BRAKE', kan om verschillende redenen oplichten: een laag remvloeistofniveau, een probleem met het antiblokkeersysteem (ABS), of een storing in het remsysteem zelf. Als dit lampje brandt, controleer dan eerst je handrem; zorg ervoor dat deze volledig is losgelaten. Als het lampje blijft branden, controleer dan het remvloeistofniveau en vul indien nodig bij. Rijden met een remprobleem is uiterst gevaarlijk, dus laat je auto onmiddellijk nakijken door een professional.

Terug naar overzicht
Auto verkopenAuto kopenAutovakantie rondreisAutobanden kopenDe goedkoopste autoverzekering!Autopech en hulp nodig?Auto-onderdelen (nieuw)Auto-onderdelen (tweedehands)AutoruitenAutoschadeAuto reclameAutoboekenAuto achtergronden / wallpapersAutorijscholenAuto leasen
autobedrijven-totaal.nl.nl 2017 2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Auto-media |